woensdag 22 juli 2009

Wilgenwespvlinder

20-07-2009 Insecten ontdekken

Momenteel zijn we helemaal verdiept in de insecten die er rond vliegen. Zoals ik de vorige keer al schreef is er een wereld voor ons open gegaan en zijn we werkelijk verbaasd over de vele soorten die je ziet als je even de tuin in loopt. Na veel foto’s en uitzoekwerk herkennen we intussen meerdere hommels en zweefvliegen ‘in het veld’ maar nog steeds komen we soorten tegen die we moeten uit pluizen.

Een soort die ons veel tijd heeft gekost is de hommelbijvlieg (Eristalis Intricaria). Zoals de naam al aan geeft is het een bijvlieg die een hommel nadoet. Andere soorten van Eristalis zijn bijvoorbeeld; de kegelbij (Eristalis pertinax), de blinde bij (Eristalis tenax), de kleine bijvlieg (Eristalis arbustorum) en de puntbijvlieg (Eristalis nemorum of Eristalis interruptus). Dit zijn soorten die vrij veel voor komen in tuinen en ze lijken allemaal op elkaar. Maar, de hommelbijvlieg doet dus alsof ie een hommel is… Kom daar maar eens uit met alleen een paar foto’s! Je zoekt je rot, alleen al omdat je niet weet waar je allemaal moet zoeken, of er niet nog ergens een soort is die er op lijkt of omdat de verschillen zo klein zijn. Na veel zoeken op het internet kwamen we uit op een hommelbijvlieg en voerden deze in op Waarneming.nl . Wel als onzeker want we twijfelden een beetje. Gelukkig kregen we vandaag de bevestiging dat onze waarneming juist was. Het is zo prettig als je speurtocht wordt beloond met een goedkeuring!

Maar ook een opmerking dat het een andere soort moet zijn is erg prettig, daar leren we weer van. En als we die andere soort dan bekijken denken we “ja, dat kan wel eens goed kloppen”, maar weten we niet hoe we dat ooit zelf hadden kunnen vinden. Zo ook met een wespachtig wezen. De beesten zaten bij bloemen en leken op wespen. Ze zagen er zo uit maar ik dacht dat het wel weer een soort van wespbij (of weet ik veel wat voor een combinatie) zou zijn, maar we kwamen er niet uit. Dus een vraag op het forum geplaats. En snel antwoord gekregen, wederom van Han Endt, degene die al een paar waarnemingen van ons beoordeeld had. Het bleken middelste wespen te zijn, echte wespen dus! Als ik dat had geweten had ik vast niet zo rustig foto’s staan maken…

Al met al, we zijn er maar druk mee! En het resultaat is voorlopig: steenhommels, akkerhommels, aardhommels, groene stinkwantsen (nimfen), een gewone tandkaak (spin), muntvlindertjes, gammauiltjes etc. etc. Hier de link naar de eerste foto’s, er volgen hopelijk snel meer foto’s!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten