donderdag 27 augustus 2009

Grote spinnende watertor

27-08-2009 De Grote Spinnende Watertor

De Grote Spinnende Watertor (Hydrophilus piceus), wat een prachtige naam! De tor zelf is ook een mooi beest maar de larve… Wat een afzichtelijk gedrocht! Tijdens onze laatste wandeling zijn we er eentje tegen gekomen, hij was bijna angstaanjagend (en zo’n 7 cm groot). We wisten toen nog niet wat het voor beest was maar vonden de lelijkheid er vanaf stralen. Daarnaast had de grote ‘rups’ enorme kaken en een soort van stekels aan de zijkant/onderkant. Omdat het diertje op de weg kroop wilden we hem in de berm zetten zodat ie niet overreden zou worden. We deden dit echter niet met onze handen i.v.m. de kaken maar met een takje. De ‘rups’ begon heftig te kronkelen, met veel kracht. Daardoor werd hij nog griezeliger, brrrr. Maar, leven en laten leven, dit monster dus ook.
Thuis begonnen we aan de zoektocht naar wat voor beest het geweest zou zijn. De groep rupsen (echte rupsen, van vlinders dus) viel af want zulke lelijke, enge rupsen bestaan gewoon niet (?). Maar wat was het dan? Al snel kwamen we uit op de Grote Spinnende Watertor, qua omgeving ook logisch omdat er naast de weg een sloot liep (waar veel schrijvertjes over heen ‘schreven’). Leuk, nu konden we het beestje een naampje geven! Daarna op zoek naar meer informatie over deze kever, want erg interessant door de monsterlijke larve. Via boeken, websites en verschillende fora vergaar je steeds meer weetjes over een soort, erg leuk.
 Hieronder wat ik heb geleerd over de Grote Spinnende Watertor:
 De waterkever spint onder water een waterdicht nestje aan een drijvend blad van een waterplant. Hierin worden de eitjes gelegd. Het spinsel drijft daarna als een bootje op het water, met een adembuis. De larven die uit het spinsel komen zijn echte rovers, moordenaars. Met hun grote kaken kunnen ze hard bijten (ook in de mensenhuid!) en vangen zo hun prooien, die een verteringssap krijgen ingespoten. Levende prooien wel te verstaan, zoals bv. kikkervisjes. Het zijn nog grotere rovers dan de larven van de Geelgerande Waterkever, en dat zijn ook geen lekkertjes.
De larven kunnen ‘in geval van nood’ een bepaalde stof uit hun lichaam spuiten. Ben er nog niet achter of die stof enige schade toe kan brengen of dat het alleen een afschrikmiddel is. De larven kunnen zelfs een gillend geluid maken, het moet niet gekker worden!
Als de larve volgroeid is zoekt deze het vaste land op en kruipt de grond in om te verpoppen.
Gelukkig is de kever zelf een stuk ‘aardiger’ dan de larve! Het is een kever die leeft van kadaver(tje)s en plantaardig materiaal. Normaal gesproken geen levende prooien, hoewel ze hard schijnen te kunnen bijten. Een prachtig zwart glimmende kever, in tegenstelling tot de stoffig donkergrijze, vies geplooide larve). OK, de kever heeft een 2 centimeter lange stekel die tot op het bot in je hand kan doordringen, maar is op zich niet agressief. Je moet hem alleen niet zomaar pakken. De Grote Spinnende Watertor (het blijft een mooie naam) ademt met zijn antennes. Hij neemt onder zijn schild lucht mee onder water, als zuurstof voorraad. 
Daarnaast kwam de kever vroeger algemeen voor maar is, door een gebrek aan schoon, stilstaand water, achteruit gegaan.
Kijk voor de foto’s op: http://maartenvanrossumpad.wandelavonturen.nl/#127.98. Even doorklikken en je ziet de andere foto’s.

1 opmerking:

  1. Ha, door de foto's weet ik dan eindelijk ook welke larve ik jaren geleden op het Jan van de Bospad (OVP) op de foto heb gezet! Ja, was best een enge jongen! Nu met een naam in de archieven.

    BeantwoordenVerwijderen